- Konuyu Başlatan
- AdminCP
- #1
- Katılım
- 6 Kasım 2024
- Mesajlar
- 4,060
- Reaksiyon puanı
- 129
- Puanları
- 63
Fiziki Coğrafya
Doğal sistemlerin oluşum süreçlerini, değişimlerini ve dağılışını inceleyen bilim dalıdır.Fiziki coğrafyanın başlıca alt dalları şunlardır:
- Jeomorfoloji (Yer Şekilleri Bilimi): Yeryüzü şekillerinin oluşumunu, gelişimini ve dağılışını inceleyen bilim dalıdır. Dağlar, ovalar, vadiler, platolar gibi yer şekilleri ile iç ve
dış kuvvetleri inceler. - Klimatoloji (İklim Bilimi): İklimlerin oluşumunu ve iklim elemanlarını inceleyen bilim dalıdır. Hava olayları, sıcaklık, basınç, rüzgâr, nem ve yağış özelliklerini inceler.
- Hidrografya (Sular Coğrafyası): Yer altı ve yer üstü sularını inceler. Okyanus, deniz, göl, akarsu, buzul hidrografyanın incelediği konular arasında yer alır.
- Biyocoğrafya (Canlılar Coğrafyası): Bitki ve hayvanların özelliklerini ve dağılışını inceler. Biyocoğrafya hayvanlar coğrafyası (zoocoğrafya) ve bitkiler coğrafyası (fitocoğrafya) olarak ikiye ayrılır.
- Toprak Coğrafyası: Yeryüzündeki toprakların oluşumunu, özelliklerini ve dağılışını inceler.
- Doğal Afetler Coğrafyası: Yeryüzünde meydana gelen veya gelebilecek deprem, heyelan, çığ gibi afetleri inceler.
- Kartografya: Harita bilimidir. Haritaların hazırlanışını, konularını ve kapsamını inceler.
- Matematik Coğrafya: Dünya’nın şeklini, hareketlerini, boyutlarını, evrendeki yerini ve coğrafi koordinatlarını inceler.