Genel Forum Sitesi

ForumSahili'ni henüz ilk defa ziyaret ediyorsanız yardım sayfasını gözden geçirebilirsiniz. Genel forum sitesi ForumSahili'nde mesaj yazabilmeniz, konu açabilmeniz için foruma kayıt olmalısınız.

Karadeniz Bölgesinin Genel Özellikleri

Starliçe

Hayat sevince güzel ❤
Yönetici
Katılım
6 Kasım 2024
Mesajlar
4,060
Reaksiyon puanı
129
Puanları
63
Karadeniz Bölgesinin Genel Özellikleri

1000000599.jpg

Ülkemizin kuzeyi boyunca uzanan bölgemizdir. İsmini komşusu olduğu Karadeniz’den almıştır. En büyük bölgelerimizden biri olan Karadeniz Bölgesi, ülkenin yaklaşık altıda birini teşkil eder. Doğuda Ermenistan ve Gürcistan sınırı, batıda Adapazarı Ovası ve Bilecik dolayları, kuzeyde Karadeniz ve güneyde Çoruh ve Keltik vadilerini güneyden çeviren dağlarla çevrilidir.

Batı, Orta ve Doğu Karadeniz alt bölümlerinden meydana gelir. Bu bölgede dağlar, doğuya doğru gittikçe yükselir ve kıyıya paralel birkaç sıra halinde uzanır.

Bölgede Karadeniz İklimi görülür. Kışları serin, yazları ılık geçen bu ikimde her mevsim yağışlıdır. En fazla yağış Sonbaharda en az yağış ise İlkbaharda düşer. Türkiye’de ormanın en fazla olduğu bölgemizdir.

Nadasa bırakılan toprakların en az olduğu bölgemizdir. Çünkü her mevsim yağış alır. Her mevsim yağışlı olmasından ve toprak yapısının killi olmasından dolayı heyelan ve toprak kaymalarının en fazla görüldüğü bölgemizdir.

Kıyı bölgesinde Kızılırmak ve Yeşilırmak deltalarının meydana getirdiği geniş ovalar ve bunların hemen gerisinde 3500 m'yi aşan yüksekliğe sahip Rize Dağları bulunur. Bu dağların en yüksek noktası Kaçkar Tepesi 3932 m yüksekliktedir. Bu dağlar Kop ve Zigana geçitleriyle aşılır.

Doğu Karadeniz bölümünün diğer iki dağı Akdağ ve Mescit Dağıdır. Orta Karadeniz bölümündeyse Giresun Dağlarının batısında yer alan Canik Dağları bulunur. Küre ve Köroğlu dağlarının yer aldığı batı bölümünde iyice alçalan sıradağlar Kızılırmak Vadisinden sonra tekrar yükselir ve Ilgaz Dağında bu yükseklik yaklaşık 2550 m' yi bulur.

Balıkçılığın en fazla yapıldığı bölgemizdir.

Karadeniz Bölgesi doğusu ile batısı arasında en çok yerel saat farkı yaşanan bölgemizdir.
 

Yorum yapmak için bir hesap oluşturun veya giriş yapın

Yeni bir konu oluşturabilmek veya konulara cevap verebilmek için sitemize üye olmanız gerekmektedir

Hesap oluştur

Forum sitemizde bir hesap oluşturun. Bu işlem çok kolay!

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Giriş yapın.

  • Geri
    Üst