Genel Forum Sitesi

ForumSahili'ni henüz ilk defa ziyaret ediyorsanız yardım sayfasını gözden geçirebilirsiniz. Genel forum sitesi ForumSahili'nde mesaj yazabilmeniz, konu açabilmeniz için foruma kayıt olmalısınız.

Kemal Cenap Berksoy Kimdir?

Starliçe

Hayat sevince güzel ❤
Yönetici
Katılım
6 Kasım 2024
Mesajlar
4,060
Reaksiyon puanı
129
Puanları
63
forumsahili165.jpg


Tıp Ordinaryüs Profesörü, Fizyoloji Uzmanı, Yazar, Siyasetçi, VII. Dönem İstanbul, VIII. Dönem Yozgat Milletvekili (D. 1875, İstanbul – Ö. 28 Kasım 1949, Ankara). Kaynaklarda adı Halil Kemal Berksoy olarak da geçer. Baba adı Hüseyin Cenap, anne adı Fatma Mesnet. Askerî Tıbbiye mezunu.

Türkiye’de sindirim fizyolojisi alanındaki çalışmaların öncülerindendir. İstanbul’da doğdu. Toptaşı Askeri Rüştiyesinde ve Kuleli Tıbbiye İdadisi’nde okudu. 1897’de Askeri Tıbbiye’yi bitirerek aynı okulda yüzbaşı rütbesiyle fizyoloji asistanı, 1899’da da muallim muavini oldu. O yıl yayımladığı Mebadi-i Fenn-i Menafiü’l Aza (“Fizyolojiye Giriş”) adlı ilk kitabı çok beğenildiğinden rütbesi binbaşılığa yükseltildi. 1908’de muallim olduktan sonra Fransa’ya giderek bir yıl kadar Lyon ve Paris’te incelemeler yaptı. İstanbul’a dönüşünde, askeri ve mülki tıp okullarının birleştirilmesiyle kurulan İstanbul Tıp Fakültesi’nde görev aldı. 1916’da Almanya’da, Berlin Veteriner Fakültesi’ne bağlı Fizyoloji Enstitüsü’nde elektrokardiyografi konusunda araştırmalar yaptı; bir yandan da, mayalanma olayının anlaşılmasında büyük payı olan Alman kimyacı Cari Neuberg (1877-1956) ile çalıştı. 1918’de yeniden İstanbul Tıp Fakültesi’ndeki görevine dönen Berksoy, 1933ünivcrsitereformu sırasında genel fizyoloji kürsüsünün başına Alman profesör Winterstein’in getirilmesi üzerine, yeni kurulan beşeri fizyoloji kürsüsünde ordinaryüs profesörlüğe atandı ve 1943’e değin öğretim görevini sürdürdü.

O tarihte emekliye ayrılan Kemal Cenap Berksoy, 1943 ve 1946 genel seçimlerinde CHP’den VII. Dönem (Ara Seçim, 28.02.1943 – 05.08.1946) İstanbul, VIII. Dönem (21.07.1946-22.05.1950) Yozgat Milletvekili seçilerek TBMM’de yasama çalışmalarına katıldı.

28 Kasım 1949’da Ankara’da hayatını kaybetti. Evli, 2 Çocuk. Fransızca, Almanca biliyordu.

Çalışmaları:
Fransa’da Claude Bernard’ın asistanı olarak çalışan Şakır Paşa, Türkiye’ye dönüşünde ilk fizyoloji kürsüsünü kurmakla görevlendirilmiş, Berksoy da 1897’de onun ilk asistanı olmuştu. 1908’de Şakir Paşa’nın ölümü üzerine onun görevini devralarak kürsünün ikinci başkanı olan Berksoy, özellikle sindirim fizyolojisine ilişkin çalışmalarıyla tanınır. 1918’den başlayarak iki yıl kadar kalp fizyolojisi üzerinde incelemeler yaptıktan sonra, araştırmalarını sindirim olayı üzerinde yoğunlaştırdı ve sindirimde rol oynayan sekretin hormonunun onikiparmak bağırsağının derin mukozasınca salgılandığını gözlemleyerek, salgı artışının alınan besinlerle ilgili olup olmadığını araştırmaya başladı. Hayvanlar üzerinde yaptığı uzun deneyler sonucu, yağlı besinlerin en üst, karbonhidratlarınsa en alt düzeyde sekretin salgısına yol açtığını buldu. Ayrıca adrenalin hormonuyla da ilgilenerek, 20.yy başlarında gelişmeye başlayan içsalgı bilimi alanındaki her yeniliği yakından izlemeye ve öğrencilerine aktarmaya çalıştı. Bulgularını yurtiçi ve yurt dışındaki çeşitli tıp dergilerinde yayımladı, 1935’te Leningrad’da toplanan Uluslararası Fizyoloji Kongresi’ne de mide-onikiparmak barsağı refleksine ilişkin bir bildiriyle katıldı.

1940’ta, tütün zehirlenmesinin etkilerini köpekler üzerinde inceleyen Berksoy’un Türkiye’de hayvanlar üzerinde uygulanan deney tekniklerinin geliştirilmesine ve deneysel fizyolojinin yerleşmesine büyük katkısı olmuştur.

Eserleri:
Fizyolojiye Giriş, 1899
Pratik Fizyoloji Dersleri Ayrıntılı Programı, 1934,
Beşeri Fizyoloji Ders Kitabı, 1941- 1943.
İnsan Anatomi Modeli Kadın
 

Yorum yapmak için bir hesap oluşturun veya giriş yapın

Yeni bir konu oluşturabilmek veya konulara cevap verebilmek için sitemize üye olmanız gerekmektedir

Hesap oluştur

Forum sitemizde bir hesap oluşturun. Bu işlem çok kolay!

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Giriş yapın.

  • Geri
    Üst