Genel Forum Sitesi

ForumSahili'ni henüz ilk defa ziyaret ediyorsanız yardım sayfasını gözden geçirebilirsiniz. Genel forum sitesi ForumSahili'nde mesaj yazabilmeniz, konu açabilmeniz için foruma kayıt olmalısınız.

MS DOS Nedir?

Starliçe

Yönetici
Katılım
6 Kasım 2024
Mesajlar
4,060
Reaksiyon puanı
129
Puanları
63
MS DOS Nedir?

MS DOS,
Microsoft tarafından geliştirilen bir DOS sistemidir. Açılımı MicroSoft Disk Operating System’dir. Türkçe’ye Microsoft Disk İşletim Sistemi olarak çevrilir. 1900’lü yılların sonlarında bilgisayarlarda en çok kullanılan işletim sistemlerinin temeli olarak kullanıldı.

MS DOS, 1900’lü yılların sonlarında oldukça popüler olan bir disk işletim sistemidir. Microsoft firması tarafından geliştirilmiştir. Komutlar ile çalışır. 2000’li yıllara kadar en popüler işletim sistemi olarak Windows 9x kullanıldı. MS DOS, Windows 9x ailesinin temelinin oluşmasını sağladı. O dönemlerde masaüstü bilgisayarlar çok kullanıldığı için MS DOS da popülerdi. Zaman içerisinde bilgisayarlarda bir modernleşme gerçekleşti. Böylece MS DOS destekli Windows NT mimarisinin yerini, modern Windows işletim sistemi aldı.

MS DOS piyasaya 1981 senesinde sürüldü. Microsoft, MS DOS üzerinde yaptığı iyileştirme çalışmalarına 2000 senesinde son verdi. MS DOS, o zamana kadar toplamda 8 farklı sürüme sahip oldu. Microsoft’a sağladığı yüksek gelirler sayesinde, şirket büyük bir firmaya dönüştü. Microsoft, sadece programlama dilleri üzerinde çalışma yapan bir firma olarak kalmadı. MS DOS’tan sonra çeşitli yazılım ürünleri geliştirmesi ile piyasada tanındı.

Microsoft, 2000 senesinde MS DOS üzerinde daha fazla bir geliştirme yapmayacaklarını duyurdu. Bu duyurunun ardından, serbest DOS’u yaşatmak için FreeDOS projesi ortaya çıktı.

Windows NT’nin doğumuna kadar olan olan sürümler 3.x, 95, 98 ve ME idi. Bu sürümlerin tamamı, DOS üzerine kurulu grafiksel kullanım yazılımları olarak geliştirildiler. Bundan sonraki sürümler ise daha modern olacak şekilde tasarlandı. Modern sürümler ise kendi çekirdeklerine sahip olan MS DOS yazılımlarını kullandılar. MS DOS yazılımlarını kullanabilmek için ise DOS’u sadece varsayım olarak içlerinde barındırdılar.

DOS tabanlı yazılımlar, bazı özelliklerin kullanımına izin vermez. Ya da bu özelliklerin kullanımlarına sınır koyar. Bu özellikler; grafik ve ses ile ilgili özellikler olurlar. Multitasking, yanı çoklu işlem özelliği ise DOS tabanlı yazılımlarda bulunmuşlardır. Fakat bu özellik tüm sürümlerde bulunmamıştır. Bulunduğu bazı sürümlerde ise, sınırlandırılarak kullanılmıştır.
 

Yorum yapmak için bir hesap oluşturun veya giriş yapın

Yeni bir konu oluşturabilmek veya konulara cevap verebilmek için sitemize üye olmanız gerekmektedir

Hesap oluştur

Forum sitemizde bir hesap oluşturun. Bu işlem çok kolay!

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Giriş yapın.

  • Geri
    Üst