- Konuyu Başlatan
- AdminCP
- Reaksiyon puanı
- 129
Soru Cümlesi Olarak Retorik Soru Örnekleri Nelerdir?
Retorik soruları cümleye farklı anlam katacak şekilde sorulabilir. Bu soruların sorulma amacı, kullanıldığı yere göre değişmekle birlikte daha çok kişiyi konuyla ilgili düşündürmeye yönlendirme amacı taşır.
Karşı tarafın konuya farklı açıdan bakmasını, fikrini değiştirmesini sağlamak ya da anlatılmak istenen şeyi daha güçlü bir şekilde aktarmak için retorik sorulara başvurulur.
Soru cümlesi olarak retorik soru örnekleri, cümlenin anlamına göre değişir ve şu şekilde sıralanabilir:
Retorik soruları cümleye farklı anlam katacak şekilde sorulabilir. Bu soruların sorulma amacı, kullanıldığı yere göre değişmekle birlikte daha çok kişiyi konuyla ilgili düşündürmeye yönlendirme amacı taşır.
Karşı tarafın konuya farklı açıdan bakmasını, fikrini değiştirmesini sağlamak ya da anlatılmak istenen şeyi daha güçlü bir şekilde aktarmak için retorik sorulara başvurulur.
Soru cümlesi olarak retorik soru örnekleri, cümlenin anlamına göre değişir ve şu şekilde sıralanabilir:
- Hatırlatma: Devam edersen seni daha çok üzecek, dememiş miydim?
- Uyarmak: Saçmalamayın, gecenin bu saatinde nereye gidiyorsunuz?
- İnkar istihfamı: Zulmedene hiç el uzatılır mı?
- Emir istihfamı: Yemeği hala yapmadın mı?
- Nehiy: Sen hala evden çıkmadın mı?
- Yüceltmek ve büyütmek: Bu işi senden başka kim halledebilir?
- Azarlama ve kınama: Alacak başka şey bulamadın da mı bunu aldın?
- Eşitlik: Bu iş biter mi bitmez mi emin değilim.
- Takrir: Başına bir şey geldiğinde yanına koşan ben değil miydim? (Soru sorularak karşı tarafa bir düşünce ifade ettirilir.)
- Tehdit: Bu yaptıklarının bir bedeli olmayacak mı sandın?
- Geciktiğini bildirmek: Hani bugün seni görecektim, gelmedin. (Vadedilen şeyin henüz yapılmadığını ifade eder)
- İktifa/yetinme: Bu cevap yetti mi?
- Ta’accüb: Bu insanlar nasıl oluyor da çok para kazanıyor? (Şaşırma ifadesi olarak kullanılır.)
- Dehşete düşürme/Korkutma: 3 ay hastanede kalmak nedir, sen bilir misin?
- Hafife alma-küçümseme: Ben bunu senden mi öğreneceğim? Sen kimsin?
- Kolaylaştırma ve hafifletme: Şu anneciğine daha kibar davransan ne olurdu?
- Tecahül: Günlerce haberi yapılan kişi sen miydin yani? (Bir şeyi/kişiyi vs. küçümsemek, aşağılamak vb. yollarla bilmemezlikten gelme.)
- Teşvik: Şekeri bırakma vaktin gelmedi mi?
- İstifhamü’l istirşad: Bizi birbirimize kırdıracak bir teklifi kabul etmek ne kadar doğru? (İlk etapta karışıklık duygusu verir ama doğru yolu gösterme amaçlı sorulur.)
- Çoğaltma: Kaç saattir mesajıma cevap vermedin!
- Teklif: Yardım etmeye ne dersin?