- Konuyu Başlatan
- AdminCP
- #1
- Katılım
- 6 Kasım 2024
- Mesajlar
- 4,060
- Reaksiyon puanı
- 129
- Puanları
- 63
Ege Bölgesinin Genel Özellikleri
Bölge ismini Ege Denizi’nden almıştır. Ülkemizin Güneydoğu Anadolu ve Marmara Bölgesi’nden sonra 3. büyük bölgesidir. Ege Bölgesi tabanı girintili çıkıntılı olan Ege Denizi kıyılarına dayalı bir üçgen şeklindedir. Üçgenin tepe noktası Afyon şehrinin doğusudur. Bölge kuzeyden Marmara bölgesi ve güneyden Sultandağları-Marmaris hattıyla çevrilidir.
Ege Bölgesi kıyıları çok girintili ve çıkıntılı olduğu için çok sayıda koy ve körfez bulunmaktadır. Dağlar denize dik uzandığı için kıyı kesimdeki ılıman iklim iç kesimlere kadar sokulabilmektedir.
Ülkenin yaklaşık olarak onda bir yüzölçümüne sahiptir. Ege Bölgesi, Asıl Ege ve İç Batı Anadolu alt bölümlerinden meydana gelir. Bu bölgenin genellikle denize doğru dik inen dağları arasında, doğu-batı doğrultusunda doğrultusunda oluk şeklinde ovalar bulunur. Bunların içerisinde en önemlileri Küçük Menderes, Büyük Menderes, Gediz ve Bakırçay ovalarıdır.
Kıyı kesimlerde Akdeniz iklimi iç kesimlerde ise karasal iklim görülür. Bakırçay, Gediz, Küçük ve Büyük Menderes önemli akarsularıdır. Linyit madeninin en fazla çıkarıldığı bölgemizdir.
Ege bölgesi kendi içinde “Ege Bölümü (Kıyı Ege-Asıl Ege) ve İç Batı Anadolu Bölümü” olmak üzere iki bölüme ayrılmıştır.