- Konuyu Başlatan
- #1
Ev yapımı balgam söktürücü karışım tarifi
Malzemeler:
- 1 yemek kaşığı keten tohumu
- 1 yemek kaşığı hatmi kökü
- 1 yemek kaşığı adaçayı
- 1 limon
- 250 mililitre su (1 su bardağı kadar)
- 250 gram esmer şeker ya da 4-5 yemek kaşığı bal (artırıp azaltabilirsiniz)
Nasıl Yapılır?
Eğer esmer şeker kullanacaksanız, şeker ve suyu bir tencereye aktarın ve şeker tamamen eriyene kadar karışımı ara ara karıştırarak kaynatın. Bu sırada limonu da yıkayıp temizledikten sonra ince ince dilimleyin. Şeker tamamen eriyince karışıma diğer tüm malzemeleri ilave edin ve 1-2 dakika kadar karıştırarak bu şekilde kaynamasını sağladıktan sonra karışımı ocaktan alın. Kenara ayırdığınız tencerenin içindeki karışımı demlenmek üzere 15 dakika bekletin. Son olarak karışımı içindeki parçalardan ayırmak için süzün ve elde ettiğiniz sıvı kısmı cam bir şişeye ya da kavanoza aktarın. Önce oda sıcaklığında soğutup ardından buzdolabına kaldırarak muhafaza edebilirsiniz.Eğer bal kullanacaksanız, sadece suyu bir tencereye aktarıp kaynatın, bu sırada yine limonu ince ince dilimleyin. Bal hariç diğer tüm malzemeleri kaynayan suya ekleyip karıştırın ve yine 1-2 dakika bu şekilde karışımı kaynatın. Ardından tencereyi ocaktan alıp 15 dakika demlenmesini sağlayın. Sonrasında süzüp ayırdığınız sıvı karışımı bir süre daha soğumaya bırakın. Ilıyan karışıma balı ilave edip güzelce karıştırın. Cam bir şişe ya da kavanozun içinde önce oda sıcaklığında ardından buzdolabında saklayın. İşte bu kadar!