Genel Forum Sitesi

ForumSahili'ni henüz ilk defa ziyaret ediyorsanız yardım sayfasını gözden geçirebilirsiniz. Genel forum sitesi ForumSahili'nde mesaj yazabilmeniz, konu açabilmeniz için foruma kayıt olmalısınız.

Gölge Etme Başka İhsan İstemez

Starliçe

Yönetici
Reaksiyon puanı
129
Büyük İskender şehirde dolaşırken tembel tembel güneşlenmekte olan Diyojen'e rastlar. Diyojen bu büyük hükümdar karşısında istifini hiç bozmaz.

Denir ki, Büyük İskender bir gün şehirde dolaşırken tembel tembel güneşlenmekte olan Diyojen'e rastlamış. Kalkıp saygı ile kendisini selamlamasını beklemiş fakat Diyojen’in oralı olmadığını görünce kendini tanıtıp saygı beklemiş.

Dünyadan elini ayağını çekmiş olan Diyojen’in istifini bozmadığını görünce Büyük İskender, büyüklük bende kalsın düşüncesiyle “Dile benden ne dilersen” sözleri ile Diyojen’e seslenmiş. Amacı her dileği yerine getiren yüce bir imparator olduğunu göstermekmiş.

Diyojen "Gölge etme başka ihsan istemem" diyerek koskoca imparatorun sunduğu teklifi reddedince Büyük İskender bu davranışın hikmetini sormuş.

Diyojen açıklamış:
-Sen benim esirimin esirisin, bana ne yardımın olabilir ki? Ben nefsimi kendime esir ettim. Onun tüm isteklerini çiğnedim. Nefsim, ayaklarımın altındadır. Sen ise nefsinin esirisin. İşin gücün servet, saltanat, azamet..

Yorum yapmak için bir hesap oluşturun veya giriş yapın

Yeni bir konu oluşturabilmek veya konulara cevap verebilmek için sitemize üye olmanız gerekmektedir

Hesap oluştur

Forum sitemizde bir hesap oluşturun. Bu işlem çok kolay!

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Giriş yapın.

• Geri