Genel Forum Sitesi

ForumSahili'ni henüz ilk defa ziyaret ediyorsanız yardım sayfasını gözden geçirebilirsiniz. Genel forum sitesi ForumSahili'nde mesaj yazabilmeniz, konu açabilmeniz için foruma kayıt olmalısınız.

İngiltere’nin Orta Doğu Manda Politikaları

Starliçe

Yönetici
Katılım
6 Kasım 2024
Mesajlar
4,060
Reaksiyon puanı
129
Puanları
63
Irak:
San Remo Konferansı’ında Irak’ın manda yönetimi İngiltere’ye verildi. İngiltere ise Irak’ta kendi belirlediği politikaları uygulayabilmek için Mekke
Şerifi Hüseyin’in oğlu Faysal’ı Irak kralı yaparak Irak’a 1922’de özerklik verdi.

Fakat bunu kabul etmeyen Iraklılar bağımsızlık mücadelesi verdi. Bunun sonucunda 1930 yılında yapılan antlaşma ile İngiltere Irak’ın bağımsızlığını tanıdı. 1932 yılında ise Irak, Milletler Cemiyeti’ne üye oldu.

Her ne kadar Irak bağımsız gibi görünse de İngiltere özellikle II. Dünya Savaşı öncesine kadar yönetime kendi tarafında yer alan kişileri getirerek Irak’taki egemenliğini devam ettirdi.

Mısır:
İngiltere, Osmanlı’nın I. Dünya Savaşı’na girmesi sonrası Aralık 1914’de Mısır üzerinde hakimiyet kurmaya başladı. 28 Şubat 1922 tarihinde ise yayınladığı deklarasyon ile İngiltere, Mısır’ın bağımsızlığını tanıdı. Fakat Süveyş Kanalı ve Mısır’daki yabancı haklarını korumayı üzerine aldı.

İngiltere 1936 yılında yapılan antlaşma sonucunda Mısır’dan çekildi. 1937 yılında ise Mısır, Milletler Cemiyeti’ne üye oldu.

Arabistan:

Mekke Emiri Şerif Hüseyin I. Dünya Savaşı bittikten sonra kendini Arap ülkelerinin kralı ilan etti. Ürdün ve Irak’a ise oğullarını kral olarak gönderdi. Ayrıca 1924 yılında da halifeliğini ilan edip bölgedeki konumunu iyice güçlendirdi.

Şerif Hüseyin’in bu gücünden rahatsız olan Suud ailesinden Abdülaziz İbni Suud, Şerif Hüseyin’e karşı savaş ilan etti. Yapılan mücadeleyi kazanan Abdülaziz İbni Suud, 1926 Ocak ayında kendisini Hicaz Kralı ve Necd Sultanı ilan etti.

Devletin adı 1932 yılından itibaren Suudi Arabistan Krallığı oldu. Yine 1932 yılında Suudi Arabistan, Milletler Cemiyeti’ne üye oldu.
1936 yılında ise Aramco adındaki şirkete petrol ayrıcalığı vererek bölgedeki ABD etkisini artırdı.
Aramco’nun Araştırma Merkezi ( Aramco’nun 2020 yılı itibari ile piyasa değeri 1.817 trilyon dolardır. Bu piyasa değeri ile Apple’den sonra dünyanın en değerli ikinci şirketidir.)

Ürdün:
Ürdün, Fransız mandasındaki Suriye’ye aitti fakat Eylül 1922’de Milletler Cemiyeti kararı ile Ürdün Devleti kuruldu ve İngiltere mandasına bırakıldı. 1946 yılında ise Ürdün, İngiltere ile anlaşma yaparak bağımsızlığını kazandı.

Filistin:
Balfour Deklarasyonu
ile İngiltere, Yahudi devletinin kurulması gerekliliğini kabul etti. Bu deklarasyon ile Yahudiler, Filistin’e büyük bir göç dalgası başlattı.
San Remo Konferansı sonucunda ise Filistin, Suriye mandasından alınarak İngiltere mandasına bırakıldı. Sonuçta ise İsrail Devleti, II. Dünya Savaşı sonrası 1948’de kuruldu.

Yemen:

Yemen, I. Dünya Savaşı sonrası İmam Yahya önderliğinde İngilizlere karşı mücadele etti ve İngiltere’ye karşı İtalya ile iş birliğini geliştirdi. İngiltere 1934’te Yemen’in bağımsızlığını tanıdı.
 

Yorum yapmak için bir hesap oluşturun veya giriş yapın

Yeni bir konu oluşturabilmek veya konulara cevap verebilmek için sitemize üye olmanız gerekmektedir

Hesap oluştur

Forum sitemizde bir hesap oluşturun. Bu işlem çok kolay!

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Giriş yapın.

  • Geri
    Üst