Genel Forum Sitesi

ForumSahili'ni henüz ilk defa ziyaret ediyorsanız yardım sayfasını gözden geçirebilirsiniz. Genel forum sitesi ForumSahili'nde mesaj yazabilmeniz, konu açabilmeniz için foruma kayıt olmalısınız.

MS DOS Sürümleri

Starliçe

Yönetici
Katılım
6 Kasım 2024
Mesajlar
4,060
Reaksiyon puanı
129
Puanları
63
MS DOS Sürümleri

IBM
ve Microsoft, kendilerine ait DOS versiyonlarını eş zamanlı olarak piyasaya sürdüler. IBM, kendi versiyonunu IBM PC ile birlikte piyasaya sürdü. IBM’e ait olan versiyon, PC DOS idi. Aslında IBM’nin versiyonu, Microsoft’un geliştirdiği DOS sistemlerinin IBM ismi altında paketlenmesiydi. Böylece IBM versiyonları, Microsoft versiyonlarına göre biraz daha geriden piyasada yer alıyordu. Fakat bu durum, Microsoft’un OS/2 üzerinde çalışmalar yaptığı zamanlarda bozuldu. Bu dönemde MS DOS 4.0 sürümü, IBM PC DOS 4.0 üzerine kuruldu. Böylece, bundan sonra Microsoft kendi versiyonlarını MS DOS ismi ile müşterilere sundu.

IBM ise, PC DOS ismi ile müşterilerin karşısına çıktı. Microsoft, MS DOS OEM versiyonlarını lisansladı. Bu lisanslama işlemini yaparken diğer bilgisayar üreticilerinden bir ricada bulundu. Bilgisayar üreticileri, ürüne kendi isimlerini vermek istedi. Microsoft ise orijinal ismi kullanmaları noktasında bir ricada bulundu. Fakat Microsoft’un ısrarlarına rağmen, IBM bu ricayı yerine getirmedi.

Reklam sektöründe de bilgisayarların MS DOS uyumluluğu geri planda kaldı. Bunun yerine bilgisayarların IBM uyumlu olduğu üzerine yoğunlaşıldı. MS DOS kullanan bilgisayarlarda, IBM uyumlu makinelerdeki her yazılım çalışmıyordu. Bu duruma örnek olarak IBM uyumlu olmayan ve MS DOS kullanan Pivot verilir. Eğer yazılım IBM standartlarında geliştirilmişse, yavaş MS DOS fonksiyonlarını kullanmadan daha hızlı çalışıyordu.

MS DOS, birçok yeni özellik kazanarak hızla gelişti. Diğer ürünler ve işletim sistemlerinden farklı özellikleri kendi bünyesine dahil etti. Bu ürün ve sistemlerden bazıları şunlardır:
  • PC Tools,
  • QEMM Expanded Memory Manager,
  • Unix,
  • Xenix,
  • DR-DOS,
  • Norton Utilities
  • Stacker Disk Compression
Daha sonrasında Intel 80286 işlemcisi çıktı. Bu işlemciden sonra IBM ve Microsoft, OS/2 projesi için ortak çalışma kararı aldılar. Fakat bu karardan kısa bir süre sonra, Microsoft projeden çekildi. Projenin hedefi, MS DOS’un daha güvenli bir modunu yaratmaktı. Fakat Microsoft’un projeden çekilmesi ile tüm kaynaklar ve haklar, Windows’a aktarıldı. Windows ve Windows NT projelerine aktarılan haklar sonrasında, proje devam etti.

Bu dönemlerde, Digital Research Atari ST makinelerinde kullanılan GEM’ler geliştirildi. Bu makinelerde grafiksel kullanıcı arayüzü olarak kullanılan GEM’ler, piyasaya tutunamadılar. Çünkü Microsoft, Wİndows 3.0’ı piyasaya sürdü ve GEM’leri kötü etkiledi. Özellikle masaüstü bilgisayarlarda, basit mimarisi ve minimal işlemci hızı ile hala kullanılmaktadır. Günümüzde hala x86 sistemlerinde gömülü olarak MS DOS kullanılır.
 

Yorum yapmak için bir hesap oluşturun veya giriş yapın

Yeni bir konu oluşturabilmek veya konulara cevap verebilmek için sitemize üye olmanız gerekmektedir

Hesap oluştur

Forum sitemizde bir hesap oluşturun. Bu işlem çok kolay!

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Giriş yapın.

  • Geri
    Üst